עשר עצות להכנת תקציב משפחתי מוצלח
מאת דן דוברי יו"ר האגוד הישראלי של המתכננים הפיננסים במטרה להעצים את המשפחה ולחיות את החיים שאנו חולמים עליהם דן דוברי – מרץ 2014. עם עדכונים לשנת 2023
בעולם שבו אנו צריכים לדאוג לעצמנו ולהיות אחראים לגורלנו, השלב הראשון בניהול נכון של משפחה הוא ניהול תקציב משפחתי ותזרים מזומנים.
הכנת תקציב בפשטות זה לוודא שמה שאנו מרוויחים יהיה יותר (או לפחות שווה) מאשר מה שאנו מוציאים אחרת העושר שלנו מצטמצם.
סוף מעשה במחשבה תחילה עשר עצות להכנת תקציב משפחתי
לפני שמכינים תכנית השקעות ותכנית הגנות חשוב ביותר שיהיה למשפחה תקציב משפחתי ותזרים מזומנים. מניסיון אישי, התקציב מעצים את המשפחה ונותן לה תחושה של עצמאות ושליטה על החיים הפיננסים.
התקציב המשפחתי מעניק להם כלים לבדוק את עצמם ולראות מה הם עושים ביחס ליעדים שלהם במונחים של נכסים נטו למשפחה.
להלן עשר עצות שאספתי בשבילכם כאשר מכינים תקציב משפחתי .
עוד באתר מחשבון משכנתא שפיצר למשכנתא
1. לוודא שהמשפחה מבינה למה היא מכינה תקציב משפחתי
לא מכינים תקציב מכיוון שזה רעיון טוב, ואם זה מה שעושים (כי זה חלק מהתהליך) הסיכוי שזה יעזור למשפחה מצטמצם. הסיבה שצריך להכין תקציב היא לוודא שהמשפחה מכניסה יותר כסף מאשר היא מוציאה. זה מראה לנו איפה החולשות של המשפחה ומאפשר להם להתחזק. כאשר מתארים את הצורך בתקציב צריך להבהיר שלא מדובר בפתרון – אלא בכלי מכוון שיאפשר לנו להיות יעילים ולחיות בוודאות
2. לייצר למשפחה יעד ארוך טווח מוגדר וברור כאשר מכינים תקציב משפחתי
לרבים מדובר בלחיות חיים ללא חובות ומשכנתא, לאחרים זה פרישה עם ביטחון, אך להשתמש במטרה עליונה שיכולה להשפיע באופן מהותי על איכות החיים של המשפחה זה שימושי ביותר כאשר מתכננים תקציב.
בתקציב משפחתי טוב יש מספר מטרות ולא רק אחת.
במהלך חיי משפחה יש יעדים רבים משמעותיים כגון: החלפת בית, השכלה גבוהה לילדים, חתונה לילדים וכמובן פרישה עם ביטחון וכבוד. יכול להיות שהמשפחה תצטרך לעשות ויתורים על דברים אחרים לצורך עמידה ביעדים מועדפים אלו. התקציב המשפחתי מאפשר לנו לקבל החלטות ולקבוע סדרי עדיפויות
3. לוודא שמבינים כמה באמת המשפחה מרוויחה
משכורות, בונוסים, אופציות, ירושות, שכ"ד מנכסים – צריך לחקור ולהבין את כל מקורות ההכנסה של המשפחה.
4. לוודא שמבינים באמת את כל ההוצאות
גם הוצאות חודשיות וגם חד פעמיות. תקציב משפחתי עובד הכי טוב כאשר הוא מבוסס על מספרים אמיתיים ולא על הערכות. להסתכל על דפי בנק וחשבוניות בכמה חודשים האחרונים במטרה להבין באמת כמה מוציאה המשפחה. לא לשכוח את ההוצאות השנתיות כגון ריבית (פעם ברבעון) ביטוח (שנתי) אגרות ועוד. חשבונות אלו לא צריכים להפתיע.
5. לבדוק טוב את הוצאות ניהול החשבון בבנק
עמלות בנקים ועלות אשראי יכולים לעלות המון. צריך להשיג הסכם טוב מבנק אחד ולהשוות את העמלות להסכם. בדקו שאשראי שלוקחת המשפחה זה לא מעצמה. (אם יש להם כנגד פיקדון)
6. תנהלו תקציב במחולל באינטרנט יחד עם הלקוח.
אם אין לכם יש בחינם באינטרנט כגון : אקסל לניהול תקציב המשפחה. בשנת 2023 קיימות בשוק מספר אפליקציות לניהול חשבון ומעקב אחר הוצאות המשפחה.
7. להיות ריאלי כאשר מכינים את התקציב המשפחתי
תקציב זה כמו דיאטה – אם אתה מתחיל בדיאטה דרסטית (מעבר לדיאטה של חסה וטופו באופן חד ופתאומי) זה יעבוד מספר ימים ואחר כך פשוט תבינו שזה לא ריאלי ותחזרו למה שעשיתם קודם. אותו הדבר עם תקציב, לא לוותר על בילויים לגמרי אלא לחתוך 20% זה אולי ריאלי. לייצר שינויים דרסטיים למשפחה בדרך כלל מוביל לכישלון.
8. לוודא שהמשפחה היא חלק מהתקציב
כאשר רוצים לשנות הרגלים במשפחה צריך לגייס שיתוף פעולה מכל המשפחה, ככל שיש יותר שותפים המלאכה קלה יותר. אם במשפחה יש אנשים שמחויבים לבזבוזים מיותרים תהיה תמיכה שלילית לתקציב. כולם חייבים להיות חלק מהמוטיבציה לחיות בתוך המקורות.
9. לייצר גם יעדים ריאליים בטווח קצר
יעדים לטווח ארוך זה דבר מהותי בהכנת תקציב אך צריך גם יעדים לטווח קצר, למשל יעד הוצאות לבילויים לחודש, יעד לרכישת מזון לבית לחודש, וכו'. כאשר עומדים ביעדים קלים להשגה בטווח קצר זה מעניק ביטחון ומוטיבציה לתכנית הכוללת.
10 לא לפחד
גם כשצריך לעשות שינויים והתאמות, תגלו שחלק מהתקציב צריך לתקן וזה בסדר. החיים משתנים וגם התקציב. לא להיכנס לפניקה ולא לנטוש את התכנית. בצע התאמות ותמשיך הלאה.
לחיות בתוך תקציב זה לייצר חופש כלכלי למשפחה זהו חופש כלכלי זה דבר יפה ועוצמתי לכל משפחה. שיהיה בהצלחה.
[si-contact-form form='1']
בדיקת ביטוחים | הר הכסף | החזרי מס לשכירים | אתר מאמרים | מדור כלכלי
קישור החזרי מס ללא עלות פתיחת תיק | עמלות בנקים | קישור לאיתור כספים
לאתר המכללה הבינלאומית לתכנון פיננסי לחץ כאן